26 Eylül 2012 Çarşamba

Geocaching Nedir?

,

Hem yeni blogumuza hem de blogumuzun ilk yazısına hoş geldiniz...

Bu blogumuz, Dünya'da oldukça gözde olan ancak güzel ülkemizde pek fazla bilinmeyen "Geocaching" oyunuyla, (sporuyla, hobisiyle de diyebiliriz) alakalı olacak. Bu güzel hobi hakkında, internet üzerinde çektiğimiz Türkçe içerik sıkıntısını da, bu blogla dilimiz döndüğünce ve bilgimiz yettiğince gidermeye çalışacağız. Tabi ki "Geocaching" ile ilgili sadece Türkçe içerik üreten biz değiliz. Bizden çok önceleri Türkçe içerik üreten ve üretmeye devam eden, oyunu tanımamızı sağlayan insanlar var. Onlardan ayrı bir yazıda bahsedeceğim.

Kısa bir giriş yaptıktan sonra, asıl konumuza "Geocaching" 'e gelelim...

Geocaching logosu
Geocaching Resmi Logosu


Çoğunuzun bu oyunu ya da hobiyi ilk kez duyduğunu biliyorum. Sıkı durun başlıyorum...

"Geocaching", GPS (Global Positioning System) veya GPS uyumlu cihazlarla oynanan, insanlar tarafından koordinatları belirli bir noktaya saklanmış çeşitli boyutlardaki kutuları bulma veya hazırladığımız kutuları belirlenen koordinatlara saklama üzerine kurulmuş bir kutu avı oyunudur.

Bilgi: (Geocaching'in, Türkçe tam bir karşılığı yok, hazine avı diye geçiyor ancak ben bu tabiri kullanmayı yanlış buluyorum. O yüzden daha uygun bir Türkçe karşılık bulununcaya kadar, istekli olmasam da tırnak içinde orjinal ismini kullanacağım.)

Gördüğünüz gibi hayli ilgi çekici değil mi?

"Evet" dediğinizi duyar gibiyim. Dünya üzerinde herhangi bir yerde birileri kutular saklıyor ve diğer insanlar da ellerindeki koordinat ve ipuçlarıyla kutuları arayıp buluyorlar.

İlk duyduğumda "işte benim hobim bu" demiştim :)

"GEOCACHING" YAPMAYA NASIL BAŞLAYACAĞIM?

Güzel bir soru!

Oyunu oynayabilmek için bir GPS cihazımızın veya GPS özelliklerine sahip bir cihazımızın  olması gerekli. Çok sayıda farklı çeşit GPS cihazı olmasına rağmen bize gereken, en basit özellikli GPS cihazıdır ki, bulunduğumuz noktanın koordinatlarını vermesi ve bizi girdiğimiz koordinatlara götürmesi yeterlidir.

GPS
Basit Bir GPS
(Küresel Yer Belirleme Sistemi)

Bir başka alternatif ise oldukça yaygınlaşan akıllı telefonlardır. Eğer bir akıllı telefonunuz varsa da hemen "Geocaching" 'e başlayabilirsiniz.

BU KADAR MI?

Birkaç yapılması gereken şey daha var :)

Oyunun bir resmi sitesi mevcut. Resmi sitemiz: www.geocaching.com

Bu siteye girip üye olarak, Dünya üzerinde bugün itibariyle saklı olan 1.899.243 adet kutunun ( :) yanlış okumadınız. Bu sayı sürekli artmaya devam ediyor.) koordinatlarına erişebiliyoruz. Ayrıca eğer bir kutu saklamışsak, koordinatlarını yine bu siteye kayıt ederek kutumuzu, Dünya üzerinde bu oyunu oynayan 5 milyondan fazla kişinin kullanımına  açmış oluyoruz. :)

Mikro geocaching kutusu
Bir Geocaching Kutusuna Örnek
(Bizim İlk Sakladığımız Kutu da diyebiliriz :) )

İlk araştırmalarımda oyunla ilgili bilgilerimi genişlettikçe acayip derecede mutlu olup, heyecanlanmıştım. Ülkemizde şu an itibariyle 621 adet kutu saklı ve bulunmayı bekliyor. Tabi ki bu sayınında yavaşta olsa sürekli arttığını belirtmeme gerek yok. Oyun ülkemizde popüler oldukça kutu sayısı artış hızı yükselecektir.

HAYDİ KUTU BULMAYA...

Yakınlarınızda kutu veya kutular varsa dikkat etmeniz gereken noktaları yazarak yazımıza son verelim.

  • "Geocaching" oyununda gizlilik esastır. Oyunu bilmeyen kişilerin, saklanmış kutuları görmemesi gerekir. Çünkü oyunu bilmediklerinden merak edip, siz kutunun oradan uzaklaştıktan sonra kutuyu alıp çöpe atabilirler. Bu da kutunun bulunamaması ve oyunu oynayan insanların o bölgeye boşuna gelmesi demektir. O yüzden bulduğunuz kutuları açarken çevrenize dikkat edin. :)

  • Bir kutu bulduğunuzda içerisinde bir kayıt defteri bulunur.(Kutu yeterince büyükse içinden bir de kalem çıkar.) Bu kayıt defterine adınızı veya rumuzunuzu, kutuyu bulduğunuz tarihi veya varsa bırakmak istediğiniz notu yazmalısınız.

  • Kutunun içerisindeki hediyelerden bir şey alacaksanız, siz de aynı eş değerde kutuya hediye bırakmaya özen göstermelisiniz.

  • Ve belki de en önemlisi, kutuyu sizden sonra oraya gelecek diğer "Geocacher" lar için, bulduğunuz yere aynı şekilde saklamalısınız.

"Geocaching" ile ilgili ilk yazıma burada son vermek istiyorum. Daha yazacak çok şey var. Onları da diğer yazılarımızda yazalım. 

9 yorum:

  1. Çok güzel içerikler hazırlıyoruz.

    YanıtlaSil
  2. 12-12-12 konusunu da untmayın ;)

    http://omactivities.blogspot.com/2012/11/12-12-12-istanbul-geocaching-etkinligi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konu ile ilgili bir yazı hazırlamıştım. Ancak yayınlama fırsatı bulamamıştım. Bugün itibariyle yayınladım. 12-12-12 etkinliğini duyurdum. Bizde Balıkesir için bir etkinlik düzenlemeyi düşünüyoruz. Yakında geocaching.com'da listeleyeceğiz.

      Sil
  3. Merhaba geocachingi daha önce duymuştum ama ilgilenmemiştim bugün tesadüfen denk geldiğin bir video sayesinde detaylıca araştırma fırsatım oldu. Yarın ilk işim yakınımdaki kutuları bulmak olacak. Blogunuz için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz teşekkür ederiz. Geocachinge çok ilgiliyiz. Umarım hep birlikte ülkemizdeki gelişimine katkıda bulunuruz. Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  4. Merhabalar,

    Kulaga eglenceli geliyor, cok ilginc bir aktiviteymis bu. Blogumu takibe almasaydiniz haberim olmayacakti muhtemelen, tesekkur etmem lazim sanirim :)

    Bizde ne kadar yaygindir ki derken 621'i gorunce sasirdim. Epey oynaniyor demek ki. Severim boyle seyleri, deneyebilirim belki bir gun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, gerçekten çok ilginç bir hobi. ilk öğrendiğimden beri eşimle birlikte çok severek yapıyoruz.

      Güncel kutu sayısı 653 . Yabancılar ülkemize geldikçe pek çok kutu saklamışlar. Tabi oyunu oynayan Türklerin sayısı az ama var. Bu sayıyı dolayısıyla saklanan kutu sayısını arttırmak ortak amaç :)

      Bence bir kez deneyin. İnsan kutuyu ilk bulduğunda, ilginç bir mutluluğa kapılıyor. Yorumunuz için teşekkürler...

      Sil
  5. ilginç bir oyunmuş ben ilk defa duyanlardanım :) Umarım bir gün oynamaya başlarım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence denemelisiniz. :) Kutu buluduğunuzda insan ilginç bir mutluluğa kapılıyor. :) Tabi ki sakladığında da öyle. Farklı ve güzel bir hobi.

      Sil