19 Ekim 2012 Cuma

Geocaching.com Sitesi Genel Kullanımı

,

"Geocaching" ile uğraşırken en sık uğrayacağımız site, oyunun resmi internet adresi olan www.geocaching.com sitesidir. Bu yazımda bu siteden genel olarak bahsetmeye çalışacağım ve daha detaylı yazılarımızı sonraya bırakacağım.

Hazırsanız başlayalım...

"Geocaching" in resmi sitesi İngilizce dahil 15 dilde yayın yapıyor. Ancak tahmin edersiniz ki Türkçe bu diller arasında henüz yok. Henüz diyorum çünkü oyuncu sayısı arttıkça sitenin dikkatini çekip dil desteği istememiz ve resmi siteye güzel dilimizi ekletmemiz işten bile olmaz.

Sitede Neler Yapabiliriz?

Resmi siteye eğer "Geocaching" ile uğraşmak istiyorsanız üye olmanızı öneriyorum. Zira siteye üye olmadan kutuların koordinatlarına ulaşmamız mümkün değil. Siteyi İngilizce kullandığınızı düşünecek olursak, İngilizce bilmeyen okurlarımız için bir de üye olurken ki izlediğimiz adımları anlatan yazı yazmayı düşünüyorum.

Siteye üye olduktan sonra genel olarak yapabileceklerimize bakalım...

Geocaching sitesi ana sayfa
Geocaching.com Ana Sayfa
  • Kutu Arama Yapabiliriz...
 Kutularla ilgileneceğimizden, sitenin ana sayfasının üst kısmında yer alan "Play" kısmına gelip açılan menüden "Hide & Seek a Cache" kısmını tıkladığımızda karşımıza aşağıdaki ekran gelecek.

Kutu Saklama ve Arama Bölümü - "Hide and Seek a Cache" 

Sol taraf arama kısmımız. Yani "Seek a Cache" yazan kısım. Aramak istediğimiz kutuları bu bölgeden seçim yaparak veya istediği bilgileri girerek arayabiliyoruz.

Pek çok şekilde arama yapabiliyoruz. Şehir veya ilçe adı girerek, ülke seçimi yaparak, enlem ve boylam girerek, kutu ismi (İngilizcesi "Cache name"), "Geocaching" kodu, saklayan veya bulan üye ismi girerek gibi pek çok yolla kutulara ulaşabiliyoruz.

Ben her gün düzenli olarak, ülke kısmında Türkiye'yi seçerek kutu sayısına bakıyor ve yeni saklanan kutu olup olmadığını kontrol ediyorum. Hemen hatırlatayım. Üye olmadan da aramayı yapabilirsiniz.

  • Sakladığımız Kutuyu Kayıt Edebiliriz... 
Aynı ekranın sağ tarafı ise kutu saklama kısmımız. Yani "Hide a Cache" kısmı. Bu kısımda yer alan yazıda "Kutu listeleme için gereksinimler", "Nasıl kutu saklanır?" gibi İngilizce bazı sayfalara ulaşabiliyoruz. Bu konularla ilgili ilerleyen günlerde güzel içerikler yayınlayacağım. Şimdilik biz sadece burada yer alan "Online Form" kısmından kutu kaydı için gereken bölüme ulaşabileceğimizi bilsek yeterli.

Sitenin farklı pek çok özelliği var ancak bu yazımda sadece bize en çok lazım olan kısımlardan genel olarak bahsedeceğim.

  • Eğitim Kısmına Göz Atabiliriz...
"Geocaching" hakkında, resmi sitede üst kısımdaki menüde en başta yer alan "Learn" kısmında "Geocaching" ile ilgili İngilizce olarak hazırlanmış yazılar ve bazı videolar mevcut. Bu bölümü de incelemenizde fayda var.

Öğrenme - "Learn" kısmında çeşitli yazı ve videolar mevcut...

Biz "Geocaching Maceraları" olarak bu blogta, çoğu konuda bilgilendirici Türkçe içerik üreteceğiz. Bunu da hatırlatmak istedim.

  • Profilimize Göz Atabiliriz...
Yine ana sayfadaki üst menüde yer alan "Your Profile" kısmından profilimiz ile ilgili pek çok bilgiye ulaşabilir, düzenlemeler yapabiliriz.

Profilinizle ilgili kısma yukarıdaki bölümden ulaşabilirsiniz. Profiliniz kısmında yapabileceklerinizi bir başka yazımda anlatacağım...
  • Forumlara Göz Atabiliriz...
Üst bölümdeki "Community" kısmının üzerine geldiğimizde açılan menüde yer alan "Discussion Forums" kısmından, oyun ile ilgili pek çok tartışmanın yapıldığı forumlara ulaşabilir, diğer "Geocacher"larla iletişime geçebiliriz. Üye olmadan da forumları görebilir tartışmaları takip edebiliriz.

Geocaching resmi forumlarına ulaşabileceğiniz yer...
Bu forumda birde Türkçe olarak yazıştığımız bir bölüm mevcut. O bölümden de kendi dilimizde yazışarak, aklınıza takılan soruları sorabilir, öneriler yapabilir, sohbet edebilirsiniz.

Hemen Türkçe yazıştığımız resmi sitenin forum adresini de vereyim.. Buradan ulaşabilirsiniz...

Unutmadan siteye üye olduğunuz kullanıcı ismi forumlar içinde geçerli, tekrar forum için üye olmanıza gerek yok. Benim www.geocaching.com sitesindeki rumuzum "Buzyeli" . Bunu da bu yazımın sonunda belirtmiş olayım.

Sizde www.geocaching.com sitesi ile ilgili ve oyunla ilgili kafanıza takılanları ya da düşüncelerinizi yazıma yorum yaparak paylaşırsanız yardımcı ve mutlu olurum. :) Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Resmi Site: www.geocaching.com

2 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Teşekkürler.. Umarım site kullanımıyla ilgili zorluk çeken kişilere bu şekilde yazılarla yardımcı olabiliriz.

      Sil