5 Mart 2013 Salı

Geocaching’de Kutu Bulamadığımızda Yapmamız Gerekenler

,

Bugün size "Geocaching" yaparken bir kutuyu bulamadığınızda neler yapmalıyız bundan bahsetmeye çalışacağım.

"Kutu bulamadığınızda" ne demek demeyin. :) "Geocaching" yaparken çeşitli sebeplerle saklanmış her kutuyu bulamayabiliriz. Bu tip bir durumla karşılaştığımızda yapacağımız geri bildirim o kutuya gelecek diğer "Geocacher" lar için önemli olabilir.

Kutuyu bulamamak aslında sinir bozucu bir durum olabilir. :) Ancak buna hazırlıklı olmakta fayda var. Hedefinize aldığınız kutunun resmi sitemizdeki (www.geocaching.com) sayfasında yapılan yorumları kutuya gitmeden önce gözden geçirmek yararlı olacaktır.

Kutular çeşitli sebeplerle kaybolmuş olabilir. Bir OBİ kutuyu görmüş ve kullanılamaz hale getirmiş olabilir veya atmış olabilir. Doğal yollardan kutu yer değiştirmiş olabilir.

Sinirlenmeyin...! :)

Esprili bir madde. Ama bunu koymalıydım. Sinirlenmeyin ve üzülmeyin. Doğru yere baktığınızdan emin olun. Eminseniz, o bölgeden yeni kutulara yelken açın. :)



Kutunun Olduğu Bölgenin Çevresini İyi İnceleyin..!

Yerinde bulamadığınız bir kutuyu bir miktar daha inatla aramaya devam edebilirsiniz. GPS'ler, koordinatları birkaç metre hata ile verirler. Eğer kutunun bir ipucu bilgisi veya fotoğrafı yoksa sadece koordinatlar yardımıyla arama yapıyorsanız, pes etmeden önce bulunduğunuz bölgedeki kutu saklı olabilecek ağaç kavuğu, kayalık arası, taş altı gibi bölgelere mutlaka göz atın. Varsa mevcut ipuçlarını iyi inceleyin. Azimli olun... :)

Geri Bildirim Yapın..!

Kutuları bulduktan sonra "Found It" yani "Buldum" geri bildirimi yaparız ve bulduğumuz kutu profilimize eklenir. Aynı durumun tersinde de kutunun sayfasına sizden sonra o bölgeye gitmek isteyecek diğer "Geocacher" lar için mutlaka "Did Not Find" (Kısaltılmışı DNF) yani "Bulamadım" geri bildirimini yapmalıyız. 
Resmi Did Not Find Sembolü :)
"Geocaching" yapan bir kişinin en önemli görevlerinden biri bence budur. Çünkü biz "DNF" yani "Bulamadım" geri bildirimi yaparak, bizden sonra o bölgeye gidecek diğer kişiler için aslında kutuyla ilgili bilgi vermiş oluruz. Belki kutunun tahmin edilenden de zor bir kutu olduğunu ya da gerçekten artık saklandığı yerde olmadığını bildirmiş oluruz.

"Bulamadım" geri bildirimini yaptığımızda kutunun sahibine bu bildirimler iletilir ve kutuyu saklayan kişi kutuya yakınsa kutuyu kontrol edebilir ve bunun sonucunda en doğru bilgiyi verebilir. Kutu arşive kaldırılabilir veya listelenmeye devam edebilir.

Şöyle ilginç bir sayıyı da paylaşmak istiyorum. "Geocacher"lar 9 Milyondan fazla sayıda "DNF" yani bulamadım bildirimi yapmışlardır ki, bu "Geocaching" ve kutunun verimini arttırır. Kaybolmuş kutuları yeniden aktif hale getirtir ya da boşuna listelenmesini önler.

Bir kutuyu bulamadığımızda yapmamız gerekenler yukarıda bahsettiğim şekildedir. Umarım yararlı olabilmişimdir. İyi bir "Geocaching" oyuncusu olmak için geri bildirimin önemini de bir nebze olsa bu yazıda anlatmış oldum. Ayrıca başka bir yazıda bu konuyu daha detaylı ele alacağım. Sizde ekleyeceğiniz bir madde olursa veya "Geocaching" ile ilgili sormak istediğiniz bir soru olursa yorum yazmaktan ve e-posta atmaktan çekinmeyin.

2 yorum: