18 Nisan 2013 Perşembe

Geocaching Jargonu

,

Geocaching, oynaması çok eğlenceli bir hobidir. Bu hobiyi yaparken sıklıkla uğradığımız Geocaching'in resmi sitesinde, kutuların bilgilerini içeren "Kutunun Sayfası", forumlar ve diğer çeşitli yabancı kaynaklarda topluluğun zamanla oluşturmuş olduğu bir "Geocaching" dili mevcuttur. Bu dil çeşitli kısaltmalar veya tabirler içerebiliyor. Genelde bu dil ingilizceden kısaltmalar yoluyla oluşmuş bir dil. Kutu bilgilerinin olduğu sayfaların yorumlarında bu kısaltmalarla sıklıkla karşılaşabilirsiniz. Örneğin TFTC, TNLN gibi. Ben de bugün size bu kendine özgü "Geocaching Jargonu'nundan" bahsetmeye çalışacağım. Tabi ki pek çok madde var. Ben en çok kullanılanları sizlerle paylaşacağım.


Kısaltmalar Önemlidir!

BYOP : Bring Your Own Pen/Pencil - "Yanınızda Kalem Bulundurun"

Yukarıdaki kısaltma, saklı olan kutunun içinde "Log Book" yani kayıt defterini doldurmak için kullanacağımız bir kalemin olmadığını bize bildirir. Biz de bu kısaltmayı gördüğümüzde bu kutuya giderken yanımızda bir kalem bulundurmalıyız ki, kayıt defterine bulduğumuzu yazabilelim. :)

Kutu ile ilgili bilgilerini içeren sayfalar genellikle İngilizce oluyor ve kutu hakkında veya kutunun saklı olduğu yer hakkında çeşitli bilgiler bu sayfalarda yer alıyor. Bu kısaltmayı, kutuyu saklayan kişi kutu içine bir kalem bırakmadıysa yazmalıdır ya da kutuyu bulan kişiler kutudaki kalem kaybolduysa bu kısaltmayı yorumlarına yazmalıdır. Önemli bir bilgi.

DNF : Did Not Find - "Bulamadım"


Bulmaya gittiğimiz bir kutuyu arayışlarımız sonucunda bulamazsak, kutunun sayfasına gidip bulamadım bildirimi yapmalıyız. Bu kısaltmayı yapacağımız yorumlarda kullanabiliriz. Bu konuyla ilgili "Kutu Bulamadığımızda Yapmamız Gerekenler" başlıklı yazımda daha detaylı bilgiler mevcut.

FTF : First to Find - "İlk Buldum" :)


Saklanmış bir kutuyu ilk bulan kişiyseniz, kutunun sayfasına yaptığınız bildirimde bu kısaltmayı yazarak gururlanabilirsiniz. :) Bu kısaltmayı yazarak "kutuyu ilk ben buldum" dersiniz. :)

Yurtdışında Geocaching yapanlar FTF yani "kutuyu ilk bulan olma" durumuna oldukça önem veriyorlar. Bu konuda yarışanlar, istatistik tutanlar bile var. :) Biz de güzel ülkemizde kutu olsun da ne zaman bulursam bulayım diye bakıyoruz. :) Ama zamanla bu gelişecek. Bu yüzden kutu bulmanın yanında kutu da saklamayı ihmal etmeyelim...

Muggle : "Oyunu Bilmeyen İnsanlar" :)


Evet. Çok güzel bir tabir. "Geocaching" hobisinden bir haber olan insanlara yabancılar "Muggle" diyor. Kutu saklarken ve bulurken kutunun güvenliği için çevremizdeki "Muggle" kişilerine dikkat etmeliyiz. Bu tabire benim, blogta da sıklıkla kullandığım bir önerim var. O da "OBİ" yani "Oyunu Bilmeyen İnsan". Kısaca OBİ'ler :)

TFTC : Thanks For The Cache - " Kutu için Teşekkürler"


En çok kullanılan kısaltmadır. Yorumlarımıza, kutuyu saklayan kişiye teşekkür ettiğimizi bildirmek için yazarız ki  saklayan kişi daha çok kutu saklasın.. :)

TFTH : Thanks For The Hide - " Saklama için Teşekkürler"


Bu kısaltmaya çok rastlamıyorum. Ama yinede kullanılıyor. TFTC ile aynı anlama geliyor. Kullanım tercih meselesi. :)

TNLN : Took Nothing Left Nothing - "Bir şey Almadım Bir şey Bırakmadım"


Kutudan bir şey alacaksanız ona eşdeğerde başka bir şey kutuya bırakmaya çalışmalısınız. Bu kural, sizden sonra kutuya gelen bir "Geocacher"'ın kutuyu boş bulmaması için güzel bir kuraldır. Eğer siz kutudan hiçbir şey almadıysanız ve herhangi bir şey de bırakmadıysanız bu kısaltmayla bilgilendirme yapabilirsiniz.

Bu konuyla alakalı olarak "Geocaching Kuralları Nelerdir?" yazımızı da inceleyebilirsiniz.


"Geocaching Jargonu" yazımda sizlere zamanla "Geocaching" oynayanlar arasında oluşmuş bazı ingilizce kısaltmaların ne anlama geldiğinden bahsetmeye çalıştım. Bu kısaltmaları kullanmak zorunda değilsiniz elbette. Ancak mutlaka karşınıza çıkacaktır. Bir süre sonra uzun uzun yazmak yerine kısaltmaları kullanmak isteyebilirsiniz. Umarım yararlı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

4 yorum:

  1. uğraşmışsın emeğine sağlık ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) evet ama yazıyı hazırlarken oldukça eğlendim. Güzel oldu. :)

      Sil
  2. Ben bulduğum son kutuda kayıt defterine Türkçe de yazmaya karar verdim ve Türkçe kısaltmaları kullandım. KİÇ mesela, bir de senin bahsetmediğin, pek sık da kullanılmayan STF (Second to Find) için İK (İkinci Bulan) kullandım :)
    Bence özellikle Türklerin daha çok bulacağını düşündüğümüz kutularda Türkçe'yi kullanmamız gerekiyor.
    Murat emeklerin için çok teşekkürler, çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. OBİ'yi sevdim, ama ben Muggle'ı daha çok seviyorum, Harry Potter tutkunu olarak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz beni çok mutlu etti. Teşekkürler..

      Önerinize sonuna kadar katılıyorum. Türkçe karşılıklarını kullanmamız çok iyi oluyor. Kısaltmalarda güzel ve esprili şeylerde ortaya çıkabiliyor Türkçe olunca.. :)

      Sil