27 Eylül 2012 Perşembe

Geocaching Kuralları Nelerdir?

,

"Geocaching"'ten genel olarak bahsettiğim ilk yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bugünkü yazımda sizlere "Geocaching"'in kurallarından bahsedeceğim.

Tabi ki her oyunun belirli kuralları olur. Ancak çekinmenize gerek yok, çünkü son derece basit birkaç kurala dikkat etmemiz gerekiyor. Bu kurallar basit olduğu kadar önemli kurallardır. Çünkü oyunun devamı ve kutular için gereklidir.

Hemen kurallara bir göz atalım...

Kurallar... Kurallar...

  • Gizlilik Esastır.. :)

İlk kuralımız gizlilik. Çünkü etrafımızda oyundan habersiz pek çok insan bulunmakta... Bu insanlar, özellikle ülkemizde bu tip ilgi çekici olaylara meraklı olacaklarından kutumuzun uzun ömürlü olması için, kutuyu saklı olduğu yerden çıkartırken ve saklarken çevremize dikkat etmeliyiz.

Siz, bulduğunuz veya sakladığınız kutunun yanından gittikten sonra eğer bir kişi sizi görmüşse, kutuyu yerinden alıp "Bu da neymiş" diye bakması ve sonra o kutuyu alıp gitmesi ya da çöpün derinliklerine atması kuvvetle muhtemel :)

gizlilik ikonu
Gizlilik Esastır... :)

Bir de unutmadan ekleyeyim. Yabancılar oyunu (Geocaching'i) bilmeyen kişilere "muggle" diyorlar. Ancak kendi kişisel görüşüm ben bu tabiri kullanmayı çok sevmiyorum. O yüzden şöyle bir karşılık öneriyorum kendimce "Oyunu Bilmeyen İnsanlar", kısaca OBİ :) diyorum. Herkes istediğini kullanmakta özgürdür :)

  • Bulduğumuz Kutuya Kaydımızı Yazmalıyız...

Efendim, bulduğumuz kutulardan ( çok küçük boyutlular hariç ) bir kayıt defteri, bir de kalem çıkar. (Yabancılar kayıt defterine "Log Book" diyorlar.) Bazen sadece kayıt defteri çıkar. Bu deftere ismimizi veya rumuzumuzu, kutuyu bulduğumuz tarihi ve varsa yazmak istediğimiz herhangi bir şeyi yazmalıyız.

geocaching log book
Kutudan Çıkan Örnek Bir "Log Book" Yani Kayıt Defteri
(Fotoğraftaki el benim :) Ayvalık Şeytan Sofrası'nda Bulduğumuz Kutunun Kayıt Defteriydi.)

Kutuyu sizden önce kimlerin bulduğunu ve neler yazdıklarını okumak inanın çok zevkli oluyor. :)

Yukarıda da bahsetmiştim. Kutunun içinden kalem çıkmama ihtimaline karşı yanımızda kalem taşımalıyız.

  • Kutudan Bir şey Alacaksak Biz de Bir şey Bırakmalıyız...
Her ne kadar "Geocaching" oyununun temel amacı kutudaki hediyeler olmasa da, kutuyu bulduğumuzda bizi müthiş mutluluğa sevk ettikleri gerçektir. :) Dolayısıyla bulduğumuz kutunun içerisinden bir hediye alacaksak, mümkünse ona eşdeğer bir hediyeyi kutuya koymalıyız ki bizden sonra gelecek kişiler de mutlu olsun. :)   

geocaching hediyesi
Bulduğumuz kutuya bıraktığımız hediyelerden bir örnek. Anahtarlık :)
(Farklı farklı pek çok hediye kutulardan çıkabilir. Müzik albümleri, Kitaplar vs..)

Kutulardan çok çeşitli ve yaratıcı hediyeler çıkabiliyor. Bir de özel nesneler çıkabiliyor. Bu konuya bir başka yazıda değineceğim.

  • Kutuyu Bulduğumuz Yere Tekrar Koymalıyız...

Evet, belki de en önemli kural çünkü genelde oyuna yeni başlayan insanlar buldukları kutuyu alıp gideceklerini düşünebilirler. Bu yanlış ve kurallara aykırıdır. Bulduğumuz kutuda kayıt defterini doldurduktan sonra kutuyu tekrar bulduğumuz şekilde aynı yere saklamalıyız. Çünkü bizden sonra o kutuya daha başka "Geocacher"lar gelecek ve bizim gibi o kutuyu bulacaktır.

  • Bulduğumuz Kutuyu Resmi Siteye Kayıt Etmeliyiz....

Tüm bunların sonunda bulduğumuz kutunun, www.geocaching.com sitesindeki sayfasına kutuyu bulduğumuzu girmeli böylece hem bizden sonra o kutuya gitmeyi düşünen "Geocacher" lara yardımcı oluruz hem de sitede tutulan bulduğumuz kutu sayısını kayıt altına almış oluruz.


Gördüğünüz gibi "Geocaching" oyununu yaparken uyacağımız kurallar yukarıda açıkladığım gibi oldukça basit ancak önemli kurallar. "Geocaching" i güzel ve eğlenceli olacak şekilde yapmak için bu kurallara dikkat edelim. :) Aklınıza takılan soruları yazıma yorum yazarak sorabilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere... 

4 yorum:

  1. OBİ çok güzelmiş, oyuna katılıp bilmeyenlere OBİ diyeceğim:)) Yazılar çok faydalı , teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. OBİ doğaçlama ortaya çıktı. esprili bir kavram oldu. Beğenmenize sevindim. :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Merhaba, Geocaching gerçekten ilginç değil mi? Oyun hakkında istediğiniz her türlü soruyu bize sorabilirsiniz. Yardımcı oluruz.. Denemeye değecek bir hobi.

      Sil