8 Ekim 2012 Pazartesi

Kutu ( Geocache ) Tipleri

,

Bugün sizlere "Geocaching" oyununda saklamak ve bulmak için, genel olarak en çok kullanılan kutulardan bahsetmek istiyorum. Yani "Geocache" (Kutu) Tipleri bugünkü yazımın konusu.

Ancak hemen belirtmeliyim ki başlangıç için en çok kullanabileceğimiz 3 kutu tipini seçtim. "Geocaching" ile yeni tanışanlar için de bu 3 tipin ideal olduğunu düşünüyorum. Kutu çeşidi sayısı biraz daha fazla. Onları başka bir yazımda ele alırım.

Kutu Tipleri Nelerdir?

"Geocaching" yaparken gerek bulmak için gerekse saklamak için kutulara ihtiyacımız var. Bu kutuları www.geocaching.com adresinden bulup kendimize hedef olarak belirleyebiliyor veya kutularımızı saklayıp koordinatlarını siteye kayıt edebiliyoruz.

İşte tüm bunları yaparken bizi bekleyen kutu seçeneklerine bir göz atalım.
"Geocaching" Etiketi
Geleneksel Kutu - Tradinational Cache :

Oyuna yeni başlayan kişilerin saklamak için tercih etmeleri gereken kutu olması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü geleneksel yani "Tradinational Cache" oyunun orjinal kutusu olarak geçer. Çeşitli boyutlara sahip ve boyutuna göre içinde bir kayıt defteri, kalemi ve çeşitli hediyelerin bulunduğu kutulardır.

Sizlere önerim eğer bulunduğunuz çevrede bulunacak fazla kutu yoksa, "Geocaching" oyunun vazgeçilmez diğer ayağı kutu saklama işine daha çok ağırlık vermeniz. İnanın kutu bulmak kadar kutu saklamakta çok zevkli ve heyecanlı. Gezdiğiniz yerlere hep "Buraya da bir kutu saklayayım, şurası da iyiymiş" gözüyle bakmak ve düşünmek çok güzel oluyor. Daha önce hiç fark etmediğiniz şeyleri fark edebiliyorsunuz. Tabi ne kadar çok kutu saklarsanız da, sakladığınız bölgeye kutularınız için gelecek kişi sayısı artacaktır.

Geleneksel kutuların resmi ikonunu aşağıda gösterdim.

Geleneksel Geocache sembolü
Geleneksel "Tradinational Geocache" Sembolü

Bu işareti gördüğünüz kutular Geleneksel kutulardır. Kutuyu saklayacaksanız, saklayacağınız yeri belirler ve o yerin koordinatlarını siteye kayıt ederek kutuyu kullanıma açabilirsiniz. Yapacağınız iş bu kadar basittir.

Kutuyu bulacaksanız, kutunun sayfasında yazan koordinatı GPS veya GPS uyumlu cihazınıza girip direk Geleneksel kutunun yerine ulaşabilirsiniz. Girilmiş olan koordinat sizi direk geleneksel kutuya ulaştırır.

Çoklu Kutu - Multi Cache:

Geleneksel kutulardan biraz daha karmaşık adımlar içeren kutu tipimizdir. Hemen burada belirtmekte fayda görüyorum. Eğer "Geocaching" oyununa yeni başlıyorsanız ilk olarak geleneksel kutuları bulmanız ve saklamanız daha yararlı olacaktır.

Çoklu kutular (Multi Cache) ana kutuya ulaşmadan önce 1 veya daha fazla noktaya daha bizi yönlendirir. Yani en az 2 nokta sonunda ana kutuya ulaştığımız kutu tipidir. Sitede gördüğümüz koordinatlar hedef kutunun koordinatları değil, bizi ilk adıma götüren kutunun veya yerin koordinatlarıdır!

Gördüğünüz gibi hedef nokta olan son noktadaki kutu fiziksel bir kutu olmalıdır. Ancak öncesindeki adımlarda gittiğimiz yerlerde fiziksel bir kutu olmayabilir. Bu noktada çoklu kutular, saklama esnasında bize yaratıcılığımızı kullanmamız için fırsat sunar. Farklı işler ortaya çıkarabiliriz. 

çoklu kutu multi cache sembolü
Çoklu Kutu - "Multi Cache" Sembolü

Çoklu kutularda ilk nokta bir ipucu içerir. Bu ipucu ikinci noktaya bizi götürecek ipucuna sahiptir. İkinci nokta veya kutu sizi 3'e götürür. Bu böyle devam eder. Siz bunun 2 adımlı mı yoksa 3 adımlı mı ya da daha çok adımlı mı olacağına karar verirsiniz.

Ancak az önce de söylediğim gibi, ilk olarak saklama ve bulmalarda bu kutulardan bir süre uzak duralım diye öneriyorum. Tabi ki tercih sizin.

Gizemli veya Bulmaca Kutular - Mystery or Puzzle Cache:

Böyle bir kutu ben henüz bulmadım veya saklamadım ancak iyi kurgulandığında saklaması da bulması da zevkli olacaktır diye düşünüyorum.

Bu kutu tipinde kutumuzun koordinatlarına ulaşmak için çeşitli bulmacalar, çeşitli bilmeceler çözerek koordinatı elde eder ve daha sonra kutumuza doğru gideriz. Yine ilk etapta belki saklama için uzak durulması gereken bir kutu tipi ama eğlenceli olacağını düşünüyorum.

Gizemli kutu Mystery or Puzzle Cache
Gizemli veya Bulmaca Kutular - "Mystery or Puzzle Cache" Sembolü
Çok sıradışı bir kutu hazırladıysanız ve yukarıdaki iki seçeneğe de girmiyorsa rahatlıkla bu seçeneğe sokabilirsiniz.. :)

Bu kutu tipleri haricinde bir kaç tip daha var ancak şu an onlardan bahsetmek istemiyorum. Çünkü ilk etapta işimize en çok yarayacak kutular bahsettiklerim olacak. Özellikle Geleneksel Kutu vazgeçilmezimiz olacak.

Kutu tipleriyle ve "Geocaching" ile ilgili sorularınızı yazıma yorum yaparak sormaktan çekinmeyin. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

0 yorum to “Kutu ( Geocache ) Tipleri”

Yorum Gönder