2 Kasım 2012 Cuma

Geocaching Kutu Boyutları

,
"Geocaching" oynarken sürekli haşır neşir olduğumuz nesneler, oyunun temelini oluşturan "Cache" yani kutulardır. Ya saklanmış kutuları buluruz ya da kendimiz kutu hazırlar ve o kutuyu saklarız. Sonra kutumuzu www.geocaching.com sitesine kayıt ederek tüm Dünya'nın kullanımına açarız.

"Cache" ler yani kutular ile ilgili yazacak çok yazı var ancak bugün size, saklayacağımız ya da bulacağımız kutuların boyutlarından bahsetmek istiyorum.

Resmi sitede, kutu kayıt ederken sistem bizden kutu boyutunu girmemizi ister veya mevcut kutuları listelediğimizde çıkan ekranda, kutu boyutunu ifade eden şekillerle karşılaşırız. Aslında ilk bakışta kutu boyutu önemli değil gibi gözükse de önemlidir. Sakladığınız kutunun boyutu, bulmak için gelen kişi sayısını arttırabilir!

Yaygın olarak, daha büyük kutu boyutları, içlerinden daha fazla ganimet :) çıkabileceğinden daha popüler olabilmektedir. Tabi ki küçük boyutlu kutularında kendine göre avantajları mevcuttur. Bu konuyla ilgili de bir yazı hazırladık. Daha çok sakladığınız yerin gözlerden uzak olmasına veya olmamasına bağlı olarak kutu boyutları değişir. Kalabalık yerlere ufak kutular saklamak işimizi kolaylaştırır.

Nedir Bu Boyut Meselesi?!

Kesin, katı bir çizgi olmasa da, saklamayı veya bulmayı düşündüğünüz kutunun büyüklüğü ne olacak diye düşünürüz. Hemen size resmi büyüklüklerden bahsedeyim. ( Tuhaf bir cümle oldu farkındayım :) )

  • "Micro" - Mikro Kutular ( "Geocache"ler)
 Bu arkadaşların, az önce de bahsetmeye çalıştığım gibi bazı önemli avantajları ve dezavantajları vardır. Peki "Elinizdeki kutunun mikro bir kutu mu olduğunu nasıl anlayacağız?" Cevabı veriyorum...

Hacmi 100 ml (mililitre) 'den küçük olan bir kutuya sahipseniz, mikro bir "Geocache" saklayacaksınız demektir. Aynı şekilde mikro boyutlu olduğunu okuduğunuz bir kutuyu bulmaya gittiğinizde de bu bilgiyi bildiğinizden hayal kırıklığına uğramazsınız.

Örneğin bir Kinder Süpriz yumurta kutusunu saklamak isterseniz bu bir mikro kutudur. Aşağıda mikro kutuya bir başka örneği görüyoruz.

mikro geocache kutusu - Micro Geocache
Bir Mikro boyutlu kutuya örnek.. Aynı zamanda bizim sakladığımız ilk kutudur... :)
Kısaca "Nano Geocache" lerden de bahsedeyim. Bu kutu tipi ayrı bir tip değildir. Mikro boyutun bir alt boyutu olarak düşünebiliriz. 10 ml 'den ufak kutular "Nano" kutular olarak söylenebilir. Bu kutuları bulması zor olabilir çünkü bu tip nano kutular bazı yaratıcı, ilginç kamuflajlarla saklanabilirler. :)

  • "Small" - Küçük Kutular ( "Geocache"ler)
Bu kutularımız mikro kutulardan daha büyük kutulardır. Standart kutular diyebiliriz. 100 ml den büyük 1 litreden küçük olan kutuları ifade ederler.

küçük kutu - small geocache
Bu kutu da küçük boyutlu kutulara örnektir. Bu da bulduğumuz bir kutu :)

  • "Regular" - Normal Kutular ("Geocache"ler)
Bu kutularımıza normal boyutlu kutular diyeceğiz. Önemli ganimetler çıkarabiliriz. Zira boyut gerçekten fazlalaşıyor. Kutu içinden çıkan hediye sayısı ve boyutu tabi ki kutu boyutuyla doğru orantılı. ( Kutunun bulunma sayısı da önemlidir)

normal kutu - regular geocache
Kendisi Normal boyutlu bir kutu. Gördüğünüz gibi oldukça büyük... İçinde bir sürü  şey var :)
Bulduğumuz kutulardan biri :)
1 Litreden büyük 20 Litreden ufak boyutlara sahip kutularımız normal kutular olarak adlandırılır.

  • "Large" - Büyük Kutular ("Geocache"ler)
Gerçekten muazzam kutulardır. :) Böyle büyük bir kutuyla ülkemizde karşılaşır mıyım bilmiyorum ama karşılaşırsam çok mutlu olurdum. :) Kocaman bir şey olabilir. Mesela aşağıdaki kutu gibi. :)
büyük kutular - large geocache
Resmi blog sitesinden aldığımız bir fotoğraf. Solda gördüğünüzde Büyük yani "Large" kutuya bir örnek :)
Abartılı bir örnek. Bu kadar büyük olmasa da çevrenizde büyük kutular varsa bulun :)
20 Litre veya daha büyük boyutlu kutular Büyük kutular sınıfına girer. Eğer yakınlarınızda bu boyutlarda saklı bir kutu varsa hiç beklemeyin hemen bulmaya gidin. :)

Kısaca sizlere "Geocaching" oyununda mevcut kutu boyutlarından bahsettim. "Geocaching" ve kutu boyutları ile ilgili sorularınızı bu yazıma yorum yaparak sorabilirsiniz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere...

0 yorum to “Geocaching Kutu Boyutları”

Yorum Gönder