29 Temmuz 2013 Pazartesi

GPS Kullanmadan Geocaching Nasıl Oynanır?

,
"Geocaching"'i kolay ve zahmetsiz bir şekilde oynamak için tabi ki bir GPS veya bir akıllı telefon şart. Ancak bu demek değil ki, bunlar olmadan "Geocaching" yapamayız. GPS veya Akıllı telefon kullanmak istemeyenler arama motorlarının bize sunduğu harita hizmetlerini kullanarak, biraz zahmetli de olsa saklı kutuların koordinatlarına gidebilir veya sakladıkları kutuların yaklaşık koordinatlarını elde edebilirler.

Bir takipçimizin blogumuza yaptığı bir yorumdan yola çıkarak bugünkü yazımı hazırladım. Bu yazımda "Geocaching" oynarken Google Maps, Bing Maps gibi harita hizmetlerini "Geocaching" için nasıl kullanacağımızı anlatacağım. Daha doğrusu bu hizmetleri kullanarak kutuların koordinatlarını nasıl elde edebiliriz bunu resimlerle ve ufak açıklamalarla anlatmaya çalışacağım.

Geocaching ve Google Maps :

Google Maps (Haritalar), yeni sürümüne geçmeden önce çok rahatlıkla koordinat tespiti için kullanılabiliyordu. Ancak yeni sürümde, harita adres çubuğuna, geocaching.com sitesinden aldığımız kutu koordinatlarını girdiğinizde aşağıdaki gibi sadece bir kırmızı nokta çıkartıyor. Bu kırmızı nokta girdiğiniz koordinatı göstermez!.. Haritanın orta noktasında bir yeri işaretler. Dolayısıyla buradan klasik sürüme geçiş yapıp aramamıza oradan devam etmemiz gerekir. Aşağıdaki fotoğrafta eğer Google Haritalar sürümünüz yeni sürümse nasıl klasik sürüme geçeceğinizi ve yukarıdaki örneği anlattım.

Yazılar küçükse üzerine basarak büyütebilirsiniz. 








Klasik sürümde adres arama çubuğuna geocaching.com’dan aldığınız koordinatı girdiğinizde harita üzerinde bir de yeşil ok (aşağıda var) göreceksiniz. İşte bu yeşil ok, koordinatını girdiğimiz kutunun saklı olduğu yeri gösteriyor. Burada uydu görüntüsüne geçip etrafı incelemelisiniz. Daha sonra size düşen bu yere gidip, geocaching.com’daki sayfasında varsa ipucu fotoğraflarından da yararlanarak, kutunun yerini bulmak. :) İşte bu kadar. Gerçi biraz zahmetli olur ama "Geocaching’i" GPS veya akıllı telefonunuz olmadan da bu şekilde Google Maps'i kullanarak oynayabilirsiniz.

Google Maps'te yeşil ok bize kutumuzun yerini gösterir.

Tabi ki "Geocaching" oynarken sadece kutu bulmuyoruz aynı zamanda kutu da saklayabiliriz. Bu durumda da yine Google Haritaların klasik sürümünde uydu görünümündeyken kutuyu sakladığınız noktaya aşağı yukarı doğru olacak bir şekilde sağ tıklayarak açılan menüden “Burada ne var?” veya “What’s here?” seçeneğini seçiyoruz ve koordinatlarımıza ulaşıyoruz. Daha sonra bu koordinatları kullanarak kutunuzu kayıt edebilirsiniz.

Rastgele bir yere sağ tıkladım ve açılan manüden en alttaki "What's here?" yazısını seçtim.

Google Amca bize koordinatları verdi. :)

Google haritalara, maps.google.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Geocaching ve Bing Maps :

Bildiğiniz gibi Bing, Microsoft’un arama motoru ve bu arama motorunun harita hizmeti ise Bing Maps. Bana göre "Geocaching’i" GPS veya akıllı telefon kullanmadan oynayacaksanız Google Maps’ten daha pratik bir harita hizmeti. Geocaching.com’dan aldığınız kutu koordinatlarını direk adres arama çubuğuna girdiğinizde karşınıza istediğiniz noktayı çıkartır. Detaylı anlatımı aşağıdaki fotoğraf üzerinde yaptım.

Bing Maps, daha pratik bir yer bulma sağlıyor.

Aynı şekilde bir noktanın koordinatlarını alacaksanız yine istediğiniz noktaya sağ tıkladığınızda açılan menünün en üst kısmında, o noktanın koordinatlarına ulaşabilirsiniz.

Yine rastgele bir yer işaretledim. Bu sefer açılan menüde en üstte direk olarak koordinatları görebiliyoruz.

Evet, sizlere "Geocaching" oynarken kullanabileceğiniz iki farklı harita hizmetinden bahsettim. Tabi ki GPS veya uygulamalar vasıtasıyla kullanacağınız bir akıllı telefondaki kadar pratik olmaz ancak yine de biraz daha uğraşarak bu şekilde de "Geocaching" oynamaya başlayabilirsiniz. Bu yolu izlerseniz bulacağınız kutunun geocaching.com’daki sayfasında yer alan ipuçlarını ve fotoğrafları da iyi incelemenizde yarar var.

Umarım bu yazım yararlı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

0 yorum to “GPS Kullanmadan Geocaching Nasıl Oynanır?”

Yorum Gönder